Winemeup

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich.


Tak, mam 18 lub więcej lat | Nie, nie jestem pełnoletni

Kategorie Win

Kraj:

Rodzaj:

Kolor:

Producenci:

Aktualności

Wina

Gál Egri Bikavér

Gál Egri Bikavér

Rodzaj:Wytrawne
Kolor:Czerwone
Kraj:Węgry
Region:Eger
Apelacja:Brak Apelacji
Rocznik:2008
Pojemność:750 ml
Alkohol:12.5%
Szczepy:Cabernet Franc, Kadarka, Merlot, Pinot Noir, Syrah
Producent:Tibora Gál
55,00 zł do koszyka ulubione

Opis

Winiarnia Tibora Gála powstała w 1993 roku. Powstała w miejscu symptomatycznym – dokładnie naprzeciwko Egerwinu, czyli największego państwowego kombinatu w regionie, w którym zresztą sam Tibor również pracował. Jednak jego marzeniem nie było mierne i nijakie wino, lecz tworzenie arcydzieł…..
Tibor był bez wątpienia pierwszym człowiekiem w regionie, który rozumiał koncepcję terroir, pojmował wagę doboru odpowiednich klonów winorośli do konkretnego siedliska, nie zapominając przy tym o nowoczesnej technologii. Jego wieloletnie eksperymenty z klonami pinot noir sprawiły, że szczep ten jest dziś wizytówką Egeru.
Oczywiście jak każdemu Egerczykowi tak i jemu Bikavér był szczególnie drogi, niemiej jednak nie zapominał on o pracy ze szczepami międzynarodowymi; nie tylko z pinotem, lecz również z chardonnay, syrahem czy viognierem. Ta ciężka praca przyniosła mu wkrótce sławę nie tylko największego winiarza Węgier, ale i międzynarodową karierę.
Wkrótce zaczął pracę dla najsławniejszej rodziny winiarskiej świata – Antinorich. Jej efektem było wybranie wina, które wyszło spod jego ręki – Ornellaia – najlepszym winem świata. Potem pracował w Południowej Afryce, znowu tworząc najlepsze wino tego kraju – Cuvée Capaia. Tam też zakończył swą ziemską wędrówkę, ginąc w wypadku samochodowym.
Dzisiaj schedę po wielkim ojcu przejął syn Tibor Gál Junior. Wkrótce przekonamy się, czy przejął też i talent. Pierwsze wina spod jego ręki wyglądają bardzo obiecująco…

Bardzo ciemna, wyrazista purpura, z pięknym połyskiem. Czarne wiśnie, takież porzeczki, świeże jeżyny i jagody, pestka, morwa, kakao, anyż, zioła, las, ziemia, w końcu nawet i orzechy… Słowem bogata paleta. Taniny idealnie ułożone, gładkie, zrównoważona kwasowość. Prawie półtora roku w dębie zdaje się być idealną dawką, by to wino się ułożyło. Rasowy Bikavér, pokazujący jak powinien wyglądać współczesny Eger.

Polecane produkty