Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Mozela-winnica DERKUM
czytaj więcejPracujemy do 21.00
czytaj więcejKraj Pochodzenia: | Szkocja |
Zawartość alkoholu: | 43% |
Pojemność: | 700 ml |
Rodzaj: | Whisky |
Region: | Speyside |
Producent: | Knockando |
“We tend to choose casks that are at their peak. On occasion this means that one bottle will differ subtly from another – but the distillery character remains the same ”.
Innes Shaw (Manager, Knockando Distillery 1978-2006).
Knockando jest jedną z niewielu markowych whisky słodowych na etykiecie, której oprócz ustalonego wieku podaje się rok destylacji (season of distillation) a także rok, w którym whisky została nalana do butelek. W Knockando przyjęto za praktykę, że whisky butelkuje się wtedy, kiedy osiąga ona optymalną dojrzałość – zwykle między 12 a 15 rokiem leżakowania, a nie w określonym dla danej wersji wieku. W rezultacie poszczególne roczniki mogą się od siebie nieznacznie różnić, jednak nie są to różnice kolosalne.
Destylarnia Knockando (wym. “nokando”) znajduje się w samym sercu Speyside, w pobliżu samej rzeki Spey, nieopodal Tamdhu i Cardhu. Nazwa destylarni oznacza “czarne wzgórze”, a sama wytwórnia leży wśród niewielkich wzgórz na lewym brzegu Spey. Knockando założona została w roku 1898, na fali boomu na whisky z przełomu wieków. Podobnie jak w przypadku Tamdhu i Imperial, do jej powstania i późniejszego rozwoju przyczyniła się zbudowana parę lat wcześniej nowa linia kolejowa. Zapewnienie możliwości transportu whisky, a także jęczmienia do jej produkcji to jeden z najważniejszych problemów, z jakimi musieli uporać się założyciele i właściciele każdej destylarni.
Wytwórnia czerpie wodę bezpośrednio ze zródła Cardnach i jest, co ciekawe, pierwszą wytwórnią w Speyside, w której zainstalowano elektryczność. Przez długi czas Knockando nie była znana szerszej publiczności, tą wyśmienitą whisky można było spotkać tylko na Wyspach. W 1977 Knockando po raz pierwszy wyeksportowano za granicę, a dziś króluje ona wśród maltów pod względem zasięgu, jest bowiem sprzedawana w ponad 40 krajach!
12 letnia Knockando oferuje nam bladozłoty kolor, w swojej podstawowej wersji to zwykle trunek stosunkowo łagodny, w którego smaku doszukamy się owocowej słodyczy, głównie malin, akcentów miodowych i cytrusowych. Do jej produkcji używa się tylko najczystszych składników: słodu jęczmiennego, torfu i krystalicznie czystej źródlanej wody. Destylacja tradycyjnie odbywa się w ciągu jednego roku. Knockando to doskonały aperitif, gładka, słodko-wytrawna, o złożonym smaku z dominującymi nutami kwiatów, orzechów i dymu. Długa, słodkawa końcówka na finiszu wyeksponuje nuty gorzkiej kawy.
Kraj Pochodzenia: | Szkocja | Zawartość alkoholu: | 43% |
Pojemność: | 700 ml | Rodzaj: | Whisky |
Region: | The Highlands | ||
Producent: | Dalwhinnie |
Kraj Pochodzenia: | Szkocja | Zawartość alkoholu: | 40% |
Pojemność: | 700 ml | Rodzaj: | Whisky |
Region: | The Highlands | ||
Producent: | Glenmorangie |