Winemeup

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich.


Tak, mam 18 lub więcej lat | Nie, nie jestem pełnoletni

Kategorie Win

Kraj:

Rodzaj:

Kolor:

Producenci:

Aktualności

Wina

Glenmorangie 10 Years Old Single Malt

Glenmorangie 10 Years Old Single Malt

Kraj Pochodzenia:Szkocja
Zawartość alkoholu:40%
Pojemność:700 ml
Rodzaj:Whisky
Region:The Highlands
Producent:Glenmorangie
189,00 zł do koszyka ulubione

Opis

Nagrody:
-Podwójny Złoty Medal World Spirits Competition San Francisco 2010
-Złoty Medal & Best In Class International Wine and Spirit Competition 2009
-Złoty Medal & Best In Class International Wine and Spirit Competition 2008
-Srebrny Medal International Spirits Challeng 2009
-Srebrny Medal International Spirits Challeng 2008

Posiadłość Morangie założona została w roku 1468 jako należąca do kościoła St. Duthac’s Church w Tain. Nie miała ona wówczas najprawdopodobniej nic wspólnego z produkcją whisky. Nawet jeżeli tak było, nic o tym nie wiemy. Na pierwszą wzmiankę o whisky trzeba było czekać do roku 1494. Niecałe sto lat po założeniu posiadłości Morangie, w roku 1567, opatem w St. Duthac’s Church zostaje Thomas Ross i przejmuje na własność ziemie w Morangie. Morangie pozostanie w rękach rodziny Ross do około 1818 roku.
Na początku XIX wieku, posiadłość Morangie przeszła w ręce Davida Rossa, handlowca osiadłego na stałe w Kalkucie, który zainteresowany był jedynie ciągnięciem zysków z posiadanych ziem. Wtedy to Morangie zostaje podzielona i wydzierżawiona. Około 1840 roku jednym z dzierżawców Morangie Farm zostaje niejaki William Matheson, jeden ze współwłaścicieli destylarni Balblair w Edderton. Natychmiast ubiega się o licencję na destylację whisky w Morangie i otrzymuje ją w roku 1843. Rok ten traktowany jest jako rok założenia destylarni Glenmorangie, ale produkcja whisky rozpoczyna się dopiero w listopadzie 1849r.
Problemem Mathesona był chroniczny brak gotówki na inwestycje w destylarni. Dopiero gdy jego najstarsza córka poślubiła Duncana Camerona, miejscowego agenta Commercial Bank, znalazły się pieniądze na modernizację wytwórni whisky, która już zdążyła zasłużyć sobie na wysoką reputację w okolicy. W ten sposób, w roku 1887 założona została spółka pod nazwą The Glenmorangie Distillery Company, której jednym z udziałowców był zięć Mathesona, Cameron. Wkrótce rozpoczęły się prace remontowe i za niedługo Glenmorangie zyskała zupełnie nowe oblicze. W tym samym czasie zatrudnienie w Glenmorangie ustaliło się na poziomie 12-16 osób, w tym 7 pracowników, którzy zatrudnieni byli również w lecie, podczas tzw. silent season, kiedy destylarnia nie wytwarza whisky.
W czasie I wojny światowej, podobnie jak w przypadku innych destylarni, Glenmorangie musiała przerwać produkcję ze względu na brak surowca a także ze względu na oficjalny zakaz sprzedaży napojów alkoholowych. Była również inna, bardziej prozaiczna przyczyna, pod koniec 1915 roku ponad 75% mężczyzn z okolicy w wieku 15-35 lat było w wojsku. Zabrakło rąk do produkcji whisky.
Sytuacja w Glenmorangie zaczęła wracać do normy na początku roku 1917. Już w styczniu udało się zwerbować do pracy 10 mężczyzn. Nie trwało to jednak długo, kilku z nich w tym Gordon Smart, jeden ze współwłaścicieli zostało ponownie wcielonych do wojska i produkcję przerwano na kolejne dwa lata. W roku 1920 w Glenmorangie znowu pracowało 16 pracowników. Tak jest zresztą do dziś – na etykietkach maltu z Tain znajdziemy dumny napis “Handcrafted by the Sixteen Men of Tain” (ręczna robota szesnastu facetów z Tain).

W chwili obecnej destylarnia Glenmorangie, jak zawsze w swej historii, zaopatruje się w wodę ze źródeł strumienia Tarlogie. Rossowie uzyskali do niego prawa już 1843 roku i mimo różnych zakusów na wykorzystanie go na potrzeby publiczne, woda w Tarlogie prawnie należy ciągle do Glenmorangie plc. Woda ta, zanim trafi do kadzi fermentacyjnych, przepływa przez obszary wapienne i piaskowe, co czyni ją niezwykle twardą i bogatą w minerały. Jak większość innych destylarni whisky słodowej, Glenmorangie jest niewielkim zakładem. Bezpośrednio przy produkcji whisky zatrudnionych jest 16 osób. W dalszym ciągu whisky produkowana jest tutaj w oparciu o tradycyjny reżim produkcyjny. Do produkcji whisky wykorzystywany jest w większości jęczmień produkowany lokalnie w Ross-shire. Charakterystyczne są alembiki wykorzystywane do destylacji najsłynniejszej whisky w okręgu, są to alembiki o bardzo charakterystycznym kształcie, jaki nadają im niespotykanie długie szyjki – najdłuższe w Szkocji. “Faceci z Tain” twierdzą, że dzięki temu tylko najlżejsze i najczystsze opary dostają się na ich szczyt, gdzie ulegają kondensacji.

Spośród co najmniej sześciu wersji whisky słodowej noszącej miano Glenmorangie, najczęściej kupowaną jest 10-letnia Glenmorangie Single Highland Malt. Najbardziej popularna wersja Glenmorangie to trunek niezwykle wyważony, o subtelnie przydymionym kwiatowym zapachu i świeżym, aromatycznym smaku, w którym wyczuwa się elementy wanilii i cytrusów. Nadmorskie położenie miejscowości Tain zdradzają słone akcenty obecne szczególnie w posmaku Glenmorangie.

Polecane produkty