Winemeup

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich.


Tak, mam 18 lub więcej lat | Nie, nie jestem pełnoletni

Kategorie Win

Kraj:

Rodzaj:

Kolor:

Producenci:

Aktualności

Wina

Auchentoshan Single Malt 12 Years Old

Auchentoshan Single Malt 12 Years Old

Kraj Pochodzenia:Szkocja
Zawartość alkoholu:40%
Pojemność:700 ml
Rodzaj:Whisky
Region:The Lowlands
Producent:Auchentoshan
0,00 zł do koszyka ulubione

Opis

Nagrody:
-Srebrny Medal World Spirits Competition San Francisco 2009.
-Brązowy Medal The International Spirits Challeng.
-Srebrny Medal International Wine & Spirits Competition.

Destylarnia Auchentoshan została wybudowana około 1800 roku. Mimo, iż znajduje się nad rzeką Clyde, wodę do produkcji whisky pobiera ze źródła na stoku pobliskiego wzgórza Kilpatrick Hill. Co ciekawe, źródło wody oraz zasoby torfu, z którego korzysta destylarnia znajdują się na północ od linii oddzielającej Lowlands od Highlands, tak więc Auchentoshan to w zasadzie produkt obydwu regionów. Jeżeli jednak weźmiemy pod uwagę, że podział ów ma charakter bardzo umowny i został wprowadzony przez urzędników podatkowych, a skupimy się na aromacie i smaku produktu destylarni, wyjdzie nam niechybnie, że Auchentoshan jest stuprocentową Lowland whisky.
Niewiele wiadomo na temat historii destylarni, nawet sama data założenia podawana jest w przybliżeniu. Wiadomo natomiast na pewno, że w czasie II wojny światowej, podczas intensywnego bombardowania ujścia rzeki Clyde, gdzie znajdowało się największe w Wielkiej Brytanii skupisko przemysłu, głównie portów i stoczni – wymarzone cele strategiczne – dość dotkliwie ucierpiała również Auchentoshan. Do tego stopnia, że kroniki wspominają rzekę płonącej whisky wylewającą się ze zniszczonych magazynów prosto do Clyde. Jeżeli wziąć pod uwagę fakt, że whisky destylowana potrójnie osiąga wyższą niż zwykle zawartość alkoholu, łatwo dać wiarę takim mrożącym krew w żyłach relacjom. Po wojnie Auchentoshan została odbudowana jednak dopiero w 1974 roku przeszła gruntowną modernizację. W 1984 roku została przejęta przez spółkę Stanley P. Morrison & Co, która później została przekształcona w Morrison Bowmore Distillers Ltd., a do której Auchentoshan należy do dnia dzisiejszego.
Auchentoshan znajduje się w maleńkiej miejscowości Dalmuir, na przedmieściach Glasgow, na północnym brzegu rzeki Clyde. Jest jedną z niewielu przedstawicielek regionu Lowlands, który przynajmniej w branży gorzelniczej opanowany został przez wielkie wytwórnie whisky zbożowej. Jako jedna z niewielu destylarni whisky w Szkocji wykorzystuje metodę potrójnej destylacji. Zwykle whisky szkocka poddawana jest podwójnej destylacji, to znaczy po drodze przepływa przez dwa sprzężone ze sobą alembiki. W przypadku Auchentoshan proces ten wydłużony jest o jeszcze jeden alembiki, podobnie jak w przypadku wszystkich wytwórni whisky irlandzkiej. W efekcie otrzymuje się w ten sposób whisky bardzo łagodną w smaku i dojrzewającą znacznie szybciej niż whisky destylowana podwójnie. Mówi się, że w przypadku Auchentoshan w zupełności wystarcza osiem lat leżakowania by destylat osiągnął odpowiednie właściwości aromatyczno-smakowe.

Auchentoshan 12 YO to delikatna whisky o złoto-miodowym kolorze. Aromaty prażonych migdałów, toffi oraz cytrusów przechodzących w słodkie nuty przypominające Crème brulée. W smaku olśniewająca delikatność o wyraźnych akcentach mandarynek i limonek. Ta charakterystyczna lekkość spowodowana jest (jako jedyna w Szkocji) potrójną destylacją. Finisz tego trunku ukazuje przed nami powalające, imbirowe oblicze z śladową ilością wytrawnych nut. Idealna jako wprowadzenie w świat single malts, ale też wysoko ceniona przez bardziej wytrawnych amatorów whisky szkockiej.

Polecane produkty