Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Mozela-winnica DERKUM
czytaj więcejPracujemy do 21.00
czytaj więcejKraj Pochodzenia: | Szkocja |
Zawartość alkoholu: | 46% |
Pojemność: | 700 ml |
Rodzaj: | Whisky |
Region: | Islay |
Producent: | Ardbeg |
Nagrody:
-Najlepsza whisky na świecie Ardbeg 10 Years Old 2008.
-95 punktów Jim Murray’s Whisky Bible 2011.
-Whisky roku w klasie 12 lat i mniej Whisky Magazin 2009.
“If perfection on the plate exists, this is it”
Jim Murray, Whisky Writer
Jak przystało na Islay, produkcja whisky w miejscu obecnej destylarni Ardbeg prowadzona była pełną parą na długo przed jej zalegalizowaniem w 1823 roku. Podobnie jak w przypadku słynnych sąsiadek Ardbeg – Laphroaig i Lagavulin istnieją dowody na nielegalną produkcję whisky w tym miejscu już w XVIII wieku, a dokładnie co najmniej od roku 1794. W swej obecnej formie destylarnia Ardbeg założona została jednak dopiero w roku 1815 przez członków rodziny Mac Dougall. Miejsce idealnie nadawało się do tego celu. Od strony lądu można było się tutaj dostać tylko i wyłącznie krętą drogą prowadzącą od strony Port Ellen (stąd można było ewentualnie spodziewać się nalotu fiskusa), natomiast stosunkowo łatwo było dotrzeć w to miejsce i uciec w razie potrzeby drogą morską. Sytuacja wręcz wymarzona dla przemytników.
Ardbeg – L’Enfant Terrible w Świecie Whisky. Wytwórnia z wyspy Islay, whisky z tej wyspy uznawane są za najciekawsze i najbardziej naturalne na świecie, ta niewielka wysepka zasłynęła jako miejsce produkcji whisky o najbardziej chyba zdecydowanym smaku. Olbrzymie pokłady torfu na Islay oraz bezpośrednia bliskość morza powoduje, że wytwarzana whisky ma silne akcenty jodu morskiego z elementami torfu, wodorostów i soli morskiej. Ardbeg jest przedmiotem kultu ekspertów, to whisky dla zapaleńców. Ardbeg jeszcze nie tak dawno była stosunkowo mało znaną whisky z Islay, mimo iż przez wielu znawców uważana była za najbardziej charakterystyczną dla wyspy, na której powstaje, o najsilniejszym charakterze. Dla wielu, Ardbeg jest w ogóle najlepszą whisky szkocką. I coraz trudniej się z nimi nie zgodzić, choć to whisky bardzo trudna do oswojenia. W smaku Ardbeg wyczuwa się także słodycz, która przechodzi w wytrawny, dymny akcent na końcu. Poczuć można również smołę, kreozyt oraz wędzoną rybę. Oprócz nich łagodząca tę ostrość-nuta wanilii i słodu, wyczuwalne aromaty świeżych cytrusów i nuty roślinne znane z białego wina ze szczepu Sauvignon Blanc. Poza tym zakłady korzystają ze źródła miękkiej i czystej wody z jeziora Loch Uigeadail. Woda ta przepływa przez torfowiska, co w efekcie nadaje produkowanej z jej użyciem whisky brunatny odcień i torfowy smak, wyczuwalny również w produkcie końcowym destylarni.
Kraj Pochodzenia: | Szkocja | Zawartość alkoholu: | 40% |
Pojemność: | 700 ml | Rodzaj: | Whisky |
Region: | |||
Producent: | Lang Brothers |
Kraj Pochodzenia: | Szkocja | Zawartość alkoholu: | 43% |
Pojemność: | 700 ml | Rodzaj: | Whisky |
Region: | Islay | ||
Producent: | Caol Ila |